VÉRADÁS!

https://barikad.hu/sites/barikad.hu/files/2012/08/veradas2012..jpghttps://dabasregio.hu/wp-content/uploads/2010/11/veradas1.jpg

"Egy szótlan tett három életért! - ADJ VÉRT ÉS MENTS MEG 3 ÉLETET!

Érdekes és hasznos információk a véradásról

A gyógyításhoz nélkülözhetetlen vér semmi mással nem pótolható, mert élő anyag!

Egyetlen véradással három betegen segíthet: a levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül.

A véradás egyben szűrővizsgálat is (kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás).

A nők évente négyszer, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.

A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe.

Tudja Ön?A véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt statisztikailag kimutatható, hogy a legtöbb vérre ma már a daganatos betegek kezeléséhez van szükség. Ezt követik a különböző sebészeti beavatkozások. A sport-és közlekedési balesetek miatti sérülések csak a negyedik helyen állnak. A nagy vérigény elsősorban az orvostudomány fejlődésének a következménye: sok korszerű műtét, szervátültetés, a rosszindulatú betegségek (leukémia, daganatok) kezelése csak a korszerű transzfuziológiai lehetőségek birtokában lehetséges.

 
A véradásra minden alkalommal feltétlenül hozza magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját, valamint TAJ-kártyáját!