Életvezetési program

 

Minden ember szeretne egészséges lenni, azonban a népesség csupán kisszázaléka tesz is érte,hogy megőrizze azt. Az egészség megőrzéséhez nem feltétlenül szükségessek gyógyszerek és nem kell hozzá szerencse sem.Nagyban hozzá tudunk járulni egészségünk megőrzéséhez,ha oda figyelünk a helyes táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra, rohanó életünkben igyekszünk stressz mentesen élni, tudatosan gondolkodni és megválni káros szokásainktól.

A lélektan eszközeit az 1950-es évek óta használják az élsportban. A dél-amerikai futball világában alkalmaztak először pszichológust egy csapatnál. Nem elég a testet edzeni és felkészíteni, a pszichológiai tényezőket is figyelembe kell venni, sőt pszichológiai ráhatással óriási belső energiatartalékok szabadíthatók fel.

Helyesen táplálkozni nem bonyolult, csak odafigyelésre van szükség és olyan ételfélékre kell koncentrálni, amelyek ellátják a szervezetet megfelelő mennyi...ségű tápanyaggal, energiával.Sok divatos diéta létezik, viszont mindegyikben felborul a tápanyagok bevitelének az egyensúlya. Három fontos tápanyag-csoportot különböztetünk meg: szénhidrátok, fehérjék, zsírok. Egyik energiát adó tápanyag előnyben részesítése sem mehet a másik elhanyagolására.


A civilizált körülmények között élő emberek mindennapos munkája gyakran nem jár annyi fizikai megterheléssel, amennyire az egészségük megőrzése érdekében szükségük volna. A helyzet számtalan kérdést vet fel a mindannapokban.A fizikai munka hiányát változatos mozgásformákkal, tudatos testedzéssel, tornával pótolhatják. Ennek mikéntje azonban nem mindegy. Mindez történhet egyedül és társakkal, játékos formában és tervszerű edzés keretében, szárazon és vízen, segédeszközökkel és anélkül, de csak a rendszeresen mozgó emberek remélhetik, hogy mozgásszerveik, ízületeik és izmaik időskorukig megtartják rugalmasságukat, teljesítményüket. Ezen kívül a mozgás - az oxigénfelvevő képesség javítása útján - jótékony hatással van az idegrendszerre, az agyi kapacitásra és a szervezet egészének állapotára is.